Hodowla alpak

Żywienie

Karmienie

Alpaki to zwierzęta pastwiskowe. Pochodzą z obszarów o ubogiej podaży pokarmu, ich układ trawienny i system przemiany materii są więc ewolucyjnie przystosowane do pożywienia ubogiego w składniki pokarmowe, lecz bogatego w pasze objętościowe.

W okresach wzmożonej wegetacji (lato, jesień), alpakom, oprócz trawy należy podawać siano o dużej zawartości paszy objętościowej lecz nie bardzo bogate w składniki pokarmowe. Alpaki muszą jeść siano przez cały rok, razem z trawą pastwiskową stanowi ono dla nich karmę podstawową.

Konieczne jest zapewnienie dostępu do świeżej, czystej wody. Ponadto do dyspozycji zwierząt pozostawać powinny w wystarczającej ilości sole mineralne w formie lizawki, pozwalające na utrzymanie alpak w dobrej formie.

Średnio rocznie na jedno zwierzę potrzebne są 2 bele siana. W chłodnych okresach zimowych można podawać pasze objętościowe, nieco bardziej bogate w składniki pokarmowe (siano z lucerny).

W sytuacji gdy zwierzęta są osłabione lub poddawane rekonwalescencji, klacze wysokociężarne albo znajdujące się w okresie laktacyjnym, warto podać sieczkę z lucerny.

Dodatkowa karma to temat gorąco dyskutowany przez hodowców alpak na całym świecie. Nie brak zwolenników skrajnych stanowisk, począwszy od „absolutnie nic prócz siana” aż po „skarmianie zbożami i owocami”.

W naszej hodowli żywimy paszą mineralną Alpamin z Belgii, zawierającą najwyższej jakości minerały. Zimą i wiosną oraz u alpak w okresie laktacyjnym, podajemy alpakom Alprophos, względnie siano z lucerny.

Alpamin jest całkowicie zrównoważonym suplementem witaminowo-mineralnym dla alpak i lam.

Alpamin wspiera jakość pokrywy włosowej, płodność, witalność i odporność alpak. Ma postać smacznego granulatu, który powinien być podawany tylko jako dodatek do wysokiej jakości świeżej trawy i siana. Te z kolei muszą być dostępne dla alpak w nieograniczonej ilości aby zapewnić im zbilansowaną dietę. Alpamin bowiem nie dostarcza energii.

W okresie zimowym (niewystarczająca ilość białka w sianie) oraz dla alpak ciężarnych, karmiących lub rosnących zaleca się stosowanie dodatkowo suplementu białkowego takiego jak Alprofos.

Zalety Alpaminu

Alpamin wykorzystuje najnowsze osiągnięcia technologii żywienia zwierząt. Stosowane są tylko wysokiej jakości formy witamin i minerałów zapewniające ich optymalną absorpcję w przewodzie pokarmowym.

Alpamin wykorzystuje najnowsze zdobycze technologiczne w obszarze żywieni zwierząt. Najcenniejszą z nich jest stosowanie chelatów.

Minerały są wchłaniane z jelit poprzez swego rodzaju „bramy”. Czasami różne rodzaje minerałów wybierają tą samą bramę. W rezultacie nie jest ona w stanie „przełknąć” zbyt dużej ilości różnorodnych minerałów. Dlatego wiele z nich jest wydalanych wraz z odchodami. Różne minerały konkurują między sobą o to, który zostanie wchłonięty. Rozwiązaniem tego problemu jest stosowanie chelatów. Chelaty to minerały połączone ze swego rodzaju „przewoźnikiem” – organicznym chelatorem.

Alpamin wykorzystuje najnowsze i najbardziej biodostępne chelaty minerałów cynku i selenu.

Sposób stosowania Alpaminu

Aby zapewnić alpace optymalny poziom witamin i minerałów, stosuje się jednakową dawkę Alpaminu przez cały rok.

1 gram na kilogram masy ciała dziennie.

Przeciętnej dorosłej alpace o wadze 60 kg podaje się 60 gram Alpaminu dziennie.

Podczas karmienia stada, aby bardziej uległe osobniki otrzymały również swoją dawkę, można ją zwiększyć o 25%.

System Alpamin – Alprofos

Alprofos jest suplementem białkowym w postaci drobnego granulatu z optymalną proporcją wapnia i fosforu.

Alprofos należy mieszać z Alpaminem w proporcji 0-4 jednostki Alprofosu na 1 jednostkę Alpaminu w zależności od potrzeby.

Poza zapewnieniem alpakom stałego poziomu minerałów i witamin przez cały rok, niezbędne jest dostosowanie poziomu białka w pożywieniu do stanu fizjologicznego zwierząt. Zmienne zapotrzebowanie na białko wynika z wielu czynników takich jak temperatura otoczenia, ciąża, karmienie, wzrost, stan zwierzęcia, jakość trawy i siana.

Systemy żywienia oparte tylko na jednym suplemencie dostarczającym jednocześnie witamin i minerałów a także białek, nie są idealne. Problem tkwi bowiem w tym, że jeśli zechcemy zwiększyć podaż białka zwiększymy jednocześnie podaż witamin i minerałów.

Dlatego też specjaliści zalecają oddzielenie suplementacji witaminowo-mineralnej od białkowej. Dzięki temu, podaż białka może być regulowana niezależnie.

Alpamin i Alprofos są wolne od roślin modyfikowanych genetycznie, a ich bazowym składnikiem (nośnikiem) jest lucerna (przy zachowaniu właściwej proporcji wapnia i fosforu).

 

Zapisz się do NEWSLETTERA