ABC hodowcy

Cria czyli alpaczy noworodek

Najważniejsze chwile po narodzinach

Poród to kluczowy moment zarówno w życiu samicy, jak i małej alpaki. – Jeżeli dopuścimy się zaniedbań, alpaka może w przyszłości borykać się z problemami zdrowotnymi, a nawet umrzeć.

Co zatem zrobić, aby nowo narodzony maluch był bezpieczny?

Zaczynamy od zdjęcia pęcherza płodowe oraz  oczyszczenia nosa i dróg oddechowych. Następnie trzeba osuszyć malucha – alpaki rodzą się mokre, nietrudno więc o wyziębienie organizmu. Jeżeli cria urodził się w nocy lub jest niższa temperatura, niezbędny będzie dodatkowy kubraczek. W pierwszych chwilach po urodzeniu opiekun zwierzęcia powinien również zadbać o to, by maluch wydalił smółkę. Bez tego będzie narażony na zatrucie. To również częsta przyczyna problemów z odruchem ssania.  Należy pamiętać również o dezynfekcji pępka.

Dla cria konieczne jest rozpoczęcie pobierania mleka jak najszybciej po porodzie. Gruczoły mlekowe samicy tylko przez dobę po porodzie wydzielają siarę – pierwsze mleko, które różni się składem od później produkowanego. Siara to żółtawa, tłusta ciecz bogata w przeciwciała, która chroni alpakę w pierwszych tygodniach życia. Trzeba koniecznie zaobserwować czy cria wypiła siarę.

Zdarzają się sytuacje, że samica w ogóle nie ma mleka. Można to sprawdzić chwytając koniec sutka między kciuk i palec wskazujący, delikatnie uciskając, zobaczyć czy pojawi się kropla mleka.

W pierwszych dwóch dobach życia warto także zbadać poziom przeciwciał IgG.  W tym celu najlepiej zwrócić się o pomoc do weterynarza. Warto mieć zawsze zamrożone osocze u siebie gdyby zaszła potrzeba transfuzji.

Codzienna opieka

Jednym z najważniejszych zadań opiekuna jest sprawdzanie przyrostu wagi małej alpaki. W tym celu codziennie należy ważyć malucha. Przeciętnie nowonarodzona w terminie alpaka waży 7 kg i z każdym dniem powinna przybierać na wadze.

Cria powinna w pierwszych tygodniach życia przybierać około 1,5 kg na tydzień. Masa ciała powinna zostać podwojona między 30 a 40 dniem życia.  Podobnie jak w pierwszych chwilach po narodzinach, uwagę należy zwracać na temperaturę ciała. Wychłodzenie jak i przegrzanie jest niezwykle groźne. Prawidłowa temperatura to alpaki noworodka około 38,5 stopnia Celsjusza. Każde odchylenie od normy powinno wzmóc czujność hodowcy.

Warto wiedzieć, że mała alpaka powinna zjeść dziennie 10-15% swojej masy ciała.

Większość samic samodzielnie wykarmia swoje potomstwo, jednak w przypadku braku mleka u samicy można małą alpakę karmić np. kozim mlekiem. Później, w indywidualnym terminie, maluchy zaczynają jeść trawę i siano, które są podstawą odżywiana w życiu alpak, a w kolejnym etapie rozpoczynają pobieranie suchej paszy.

Trzeba zadbać również o samicę

Samica w ostatnim trymestrze ciąży musi otrzymywać więcej pożywienia. W momencie porodu powinna być w dobrej kondycji fizycznej. Laktacja to czas naprawdę dużego wydatku energetycznego i  największego zapotrzebowania na energię oraz białko.

Jeżeli samica będzie w momencie porodu chuda to przed nami naprawdę trudne chwile. Nawet jeżeli zapewnimy jej wtedy optymalne pożywienie prawdopodobnie nastąpi jeszcze utrata masy ciała co w tej sytuacji może być niebezpieczne dla jej życia. – Należy pamiętać, o zwiększeniu ilości białka w pożywieniu karmiącej samicy przez podanie suplementów z białkiem takich jak alprofos lub lucerna. Zwiększyć również należy kaloryczność paszy.

Zdrowy maluch to szczęśliwy maluch  

Monitorując wagę  i temperaturę alpak, hodowca może być spokojny o zdrowie swoich podopiecznych.  Ważne jest jednak stałe obserwowanie zwierząt, ich zachowania, zmiennych nastrojów. To może być bowiem ważny sygnał dla hodowcy.

powrót
Zapisz się do NEWSLETTERA